diumenge, 1 de novembre del 2009

Dia de Tots Sants

Avui és el dia de Tots Sants, un dia amb molta tradició a Eivissa, amb costums que venen de molt antic i que si no ho hi feim un esforç per a mantenir-ho, perdrem ràpidament.

És un dia de menjar panellets i fruits secs, cosa que a les escoles es manté bastant. Aquí us deixam una presentació de fotos per si us pot anar bé per treballar vocabulari, per exemple.




La tradició diu que s'han de regalar rosaris, fets amb dolços i galletes, als infants de la casa. Aquí teniu dos exemples de rosaris fets seguint l'estil més tradicional.




Aquí teniu una presentacio de fotos del CEIP Can Cantó, que comparteix amb tota la comunitat educativa la manera en que han treballat aquesta festivitat a l'escola.

A més, també es dia de menjar bunyols. Fer la recepta dels bunyols és un bon exemple d'activitat per fer a l'àrea d'anglès -el vocabulari és idoni i les instruccions senzilles. Aquí teniu un recurs que us podria ser útil.




I finalment, cal destacar una tradició de principis del segle XX, que pareix que ja està perduda i que es bastant desconeguda. Era costum que els infants, la nit del 31 d'octubre,anaàssin casa per casa, tocant la porta i demanant dolços. Aquest era el diàleg del ritual, després del qual es donaven els dolços als boixos i boixes:

- Què hi ha res per ses ànimes?

- Ni "menos" pels cossos.

- Idò mal te caigui es cul a trossos!

- I tu el recullis a mossos!